SERKA'nın Ağrı'daki Eğitim Projeleri Soru İşaretleri Oluşturdu

SERKA'nın Ağrı'da düzenlediği ve basın mensuplarına yönelik olduğu açıklanan eğitim, sınırlı katılım ve duyuru eksikliği nedeniyle soru işaretleri oluşturdu.

Basın Mensuplarına Yönelik Olduğu Açıklanan Eğitim Neden Herkese Duyurulmadı?

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından Ağrı'da düzenlenen eğitim projeleri, kamuoyunda ve yerel basın camiasında soru işaretlerine neden oldu. Son olarak Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Yapay Zek Destekli Medya Uzmanlığı Eğitimi', yapılan resmi açıklama ile sahadaki görüntüler arasındaki çelişkiler nedeniyle eleştirilerin odağı haline geldi.

SERKA'nın yaptığı açıklamada eğitimin, 'Ağrı merkez ve ilçelerinde görev yapan basın mensupları ile kamu kurumlarının basın birimlerinde çalışan personele yönelik' düzenlendiği ifade edildi. Ancak paylaşılan fotoğraflar incelendiğinde, 120 kişilik konferans salonunda yaklaşık 20 kişinin bulunduğu görülüyor. Bu durum, 'Eğitim kimlere duyuruldu, kimler davet edildi?' sorusunu gündeme taşıdı.

Duyuru Yapıldı mı, Kimler Haberdar Edildi?

Ağrı'da faaliyet gösteren ve en çok okunan haber siteleri arasında ilk 2'de yer alan sitemizin muhabirleri başta olmak üzere, çok sayıda basın mensubunun bu eğitimden herhangi bir davet, mail ya da duyuru yoluyla haberdar edilmediği öğrenildi. Oysa SERKA'nın, önemli duyuru ve haberleri çoğu zaman basın kuruluşlarıyla e-posta yoluyla paylaştığı biliniyor.

Bu noktada şu sorular kamuoyu adına yanıt bekliyor:

1) Eğitim tüm basın mensuplarını kapsıyorsa neden duyuru yapılmadı?

2) Davetler hangi kriterlere göre gönderildi?

3) 120 kişilik salonda neden yalnızca 20 kişi yer aldı?

4) Katılım sınırlıysa, bu durum neden açıkça belirtilmedi?

Benzer Durum Daha Önce de Yaşandı

Hatırlanacağı üzere SERKA tarafından daha önce Ağrı'da düzenlenen 'Ağrı'da İHA-1 Ticari Pilotluk Eğitimi' sürecinde de benzer bir tablo ortaya çıkmış, birçok basın mensubuna herhangi bir davet ya da bilgilendirme yapılmamıştı. Yaşanan bu tekrar, 'tesadüf mü, iletişim eksikliği mi?' sorularını güçlendirdi.

Art Niyet Aranmıyor, Şeffaflık Bekleniyor

Bu haberle birlikte herhangi bir kurum ya da yetkiliye yönelik art niyet isnadı yapılmaksızın, yalnızca kamu kaynaklarıyla yürütülen projelerde eşitlik, şeffaflık ve kapsayıcılık beklentisi dile getiriliyor. Ağrı'da görev yapan tüm basın mensuplarının, benzer eğitim ve projelerden ayrım gözetilmeksizin haberdar edilmesi, yerel demokrasinin ve basın etiğinin bir gereği olarak görülüyor.

Yetkililere Açık Çağrı

SERKA ve ilgili kurumlara çağrımız nettir:
Bundan sonraki süreçte Ağrı'da düzenlenecek eğitim, seminer ve projelerin tüm basın mensuplarına açık şekilde duyurulması, davetlerin kişisel tercihler yerine kurumsal ve eşitlikçi bir anlayışla yapılması gerekmektedir.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve basınla sağlıklı iletişim kurulması adına, söz konusu çelişkilere ilişkin yetkililerden açıklama beklenmektedir.

TV04 Haber Merkezi

Bakmadan Geçme