• Haberler
  • Ekonomi
  • Türk Lirası, Gelişen Ülke Para Birimleri Arasında Değer Kaybeden İki Para Biriminden Biri Oldu

Türk Lirası, Gelişen Ülke Para Birimleri Arasında Değer Kaybeden İki Para Biriminden Biri Oldu

Küresel piyasalarda dolar zayıflarken, Türk lirası Arjantin pesosuyla birlikte değer kaybeden iki gelişen ülke para biriminden biri oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarının küresel piyasalarda resesyon endişelerini tetiklemesiyle birlikte, dolar endeksi son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Doların performansını majör para birimlerine karşı ölçen dolar endeksi, bugün itibarıyla sınırlı bir toparlanma gösterse de 100 puanın altında kalmayı sürdürüyor.

Trump’ın Çin dışındaki ticaret ortakları için ek tarifeleri 90 gün süreyle askıya aldığını açıklamasına rağmen, uygulanan diğer yüksek ithalat vergileri Amerikan ekonomisinde önemli hasarlara yol açtı. Analistler, bu ekonomik sonuçların ABD tarafından kısa sürede telafi edilmesinin zor olduğunu belirtiyor.

ABD’de açıklanan son büyüme verileri de bu endişeleri destekliyor. Ülke ekonomisi, üç yıl sonra ilk kez yılın başında daralma yaşadı. Trump ise yaptığı açıklamada, ABD’nin büyük bir ekonomik sıçrama gerçekleştireceğini savunurken, bu süreçte önce eski başkan Joe Biden’ın yönetiminin yarattığı yükten kurtulmaları gerektiğini ifade etti. Trump, büyümenin zaman alacağını ancak sonunda güçlü bir toparlanma yaşanacağını kaydetti.

Bu gelişmelerin ışığında, doların 7 Nisan ile 7 Mayıs tarihleri arasındaki bir aylık dönemdeki performansı dikkat çekti. Ekonomist Dr. Barış Esen’in Bloomberg terminali verilerine dayandırdığı paylaşımına göre, dolar bu dönemde 23 gelişen ülke para biriminden yalnızca iki tanesine karşı değer kazandı. Dolar, Türk lirası karşısında yüzde 1,7, Arjantin pesosu karşısında ise yüzde 10 oranında yükseldi.

Söz konusu dönemde dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimleri ise yüzde 9,17 ile Tayvan doları, yüzde 7,68 ile Güney Afrika randı ve yüzde 6,51 ile Rus rublesi oldu.

Böylece Türk lirası, gelişmekte olan piyasalar arasında dolar karşısında değer kaybeden ender para birimlerinden biri olarak öne çıktı. Bu durum, hem küresel ekonomik gelişmelerin hem de Türkiye’ye özgü ekonomik dinamiklerin etkisiyle şekillendi.

TV04 Haber Merkezi
WhatsApp İhbar Hattı
0546 426 37 38
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!