Barış Karamızrak

AĞRI'NIN OTOPARK SORUNUNU NASIL AŞARIZ?

Barış Karamızrak

AĞRI'NIN OTOPARK SORUNUNU NASIL AŞARIZ?

Hocam gündem korona nerden çıktı bu başlık diyebilirsiniz? Evet gündem maalesef korona ve artık koronayla yatıp koronayla kalkıyoruz. Artık size de gına geldi biliyorum. O yüzden farklı konular konuşalım ve gündem bu kadar hareketsizken Ağrının sorunlarını nasıl aşabiliriz buna kafa yoralım. Bildiğiniz üzere köşem de sürekli Ağrı ile ilgili konulara değiniyorum ve sadece Ağrının sorunlarına değinmeye de devam edeceğim.

 

7-8 yıl üniversite ve iş hayatından dolayı Ağrıdan uzak kaldık. Döndüğümden beri, yerel gazeteleri ve yazarları okumaya özen gösteriyorum. Gördüğüm kadarıyla yerel basın ikiye bölünmüş; bir kesim çok eleştiriyor bir kesim ise hiç eleştirmiyor. Bence kişileri eleştirmeden sorunları dile getirmeliyiz. Çünkü kişileri eleştirmek çözüm olmuyor maalesef. Kişileri eleştirsek Ağrı da siyasi olarak son yıllarda görev yapmış çoğu kişiyi eleştirmemiz gerekecek. Köşe yazarı demek sorunları dile getiren, çözüm üreten hatta proje üretendir. Ben köşemde kişileri eleştirmeden, Ağrı'nın sorunlarını gündeme getirmeyi amaç edindim.

 

Sivas da yerel bir gazete de köşe yazısı yazarken belediye başkan yardımcısı köşemde yazdığım Sivas ile ilgili projeyi çok beğenmişti ve beni makamına davet etmişti. Bu durum beni gerçekten çok mutlu etmiş ve proje üzerinde birlikte çalışmıştık. Şimdi de memleketimin başlıkta gördüğünüz üzere böyle çok ciddi bir sorunu var. Biliyorum hepiniz bu sıkıntıyı yaşıyorsunuz.

 

Maalesef yollarımız dar, otoparklarımız yok. 5 aydır Ağrıdayım ve birkaç kez arabayla çarşıya çıktım, park edecek yer bulamayınca ve sinir bozucu olunca arabayı apartmanın otoparkına park ettim ve belediye otobüslerini kullanmaya başladım.

 

Bazen yol kenarına o kadar araba park ediliyor ki, belediye otobüsü zor geçiyor. Peki vatandaşa niye buraya park ediyorsun diye kızabilir misin?

 

Tabi ki hayır. Çünkü sen ona kardeşim bak bu kadar otopark yaptım sana git orya çek kaldırımları ve yolları işgal etme diyebilmelisin ki o zaman vatandaş haksız olsun.

 

Peki eleştirmek kolay. Eleştirmeye kalksak son 20 yılda Ağrı da görev yapmış çoğu siyasetçiyi suçlamamız gerekecek. Peki çözüm mü bu? Tabi ki hayır. Bende bu sorunu nasıl aşarız onun üzerine kafa yordum.

 

Geç kalmadan bunu hayata geçirmemiz gerekiyor. Yoksa araba sayısının hızla arttığı ilimizde bir 10 yıl sonra şuan hiçbir ilde sorun olmayan hatta çoğu ilçede bile sorun olmayan asfalt konusu gibi başımıza bela olur. Peki nasıl aşacağız bu sorunu?

 

Şuan ki orduevinin karşısında bulunan ve artık depreme dayanıksız durumda olan askeri lojmanların olduğu kısmın değerlendirilerek otopark yapılmasını öneririm. Çoğu ilde merkez de ki askeri alanlar ve lojmanlar belediyeye devir edildi. Bu yönüyle Milli Savunma Bakanlığıyla görüşülerek farklı bir kurum için değerlendirilmeden acilen o alanın belediyeye devrini sağlamalıyız. Orasının yer altı ve zemin kat (yola sıfır olan katı otopark) olacak şekilde iki kat üstünün de apartman gibi değerlendirileceği bir proje düşündüm.

 

Bildiğim kadarıyla yeni belediye binasının altında da 150 araçlık bir yer altı otoparkı yapılıyor. Bu yeterli mi değil bence çünkü yetersiz olduğu gibi geleceği de düşünmek zorundayız. Eğer bu askeri lojmanların olduğu alanı da otopark olarak değerlendiremezsek ilerde başka bir şey yapılır, başka bir proje için düşünülür ise bu sorun şuan başımızı yeterince ağrıttığı yetmediği gibi ileri de daha fazla ağırtır. Çünkü merkez de böyle başka bir alan yok.

 

İkinci otopark proje önerim ise, şuan merkezin tam göbeğinde kalan Kız Meslek Lisesinin taşınması ve o alanın otopark olarak değerlendirilmesi. Başka bir ilimiz de aynı bu şekilde çok merkez de kalan bir okulun taşındığını ve yerine otopark yapıldığını görmüştüm. Lütfen bu sorunu çok büyümeden değerli büyüklerimin çözmesini istiyorum. Belediyeye hiçbir maliyeti olmadan 2 kat otopark üstünü apartman olacak şekilde ( apartman müteahite) hangi müteahite söyleseniz üstüne para bile alırsınız ve belediye bütçesinden para çıkmadan bu sorunu çözebilirsiniz. Bu iki projenin yapılması halinde Ağrının gelecek 50 yıl otopark sorunu olmaz. Tek yapılması gereken gerekli bakanlıklardan bu yerlerin devrini almak için mesai harcamak olacak.

 

Değerli büyüklerim, yazıma son verirken lütfen bu sorunun ilerde başımıza daha çok bela olmadan ve buradaki yerleri kaybetmeden önce farkına varıp değerlendirelim. Bir de şu konuyu göz önünde bulunduralım. Ağrı İstanbul gibi değil. Otopark kültürü yok. İstanbul da otoparka saatlik 50 TL alan yerlerde var. Ama siz bunu Ağrı'da pahalı tutarsanız hiç kimse kullanmaz. Bunu ilk yıl ücretsiz sonra ki yıllar 1 TL gibi çok cüzü miktarlarda tutmanız lazım ki bir otopark kültürü oluşana kadar bunu oturtalım. Burada kar amacı gütmeden bir hizmet yapılması gerekir.

 

Sağlıcakla Kalın…

Yazarın Diğer Yazıları